Zdraví ve skle - sirupy
Výborné sirupy z rodinné konzervárny - smrkové výhonky nebo pampeliškový sirup
Mladé, čerstvě natrhané smrkové výhonky se vrství do nádoby střídavě s cukrem. Cukr vytahuje z výhonků šťávy, ve kterých se rozpustí a vzniká sirup, který se filtruje a ještě dochucuje šťávou z čerstvých citronů.
- ze sirupu ze smrkových výhonků lze vyrobit výbornou a osvěžující smrkovou limonádu.
Pampeliškový sirup se vyrábí z plně rozvitých čerstvých květů smetanky lékařské, které jsou ručně sbírány ve slunné jarní dny. Chuťově sirup připomíná včelí med, ovšem tento je vhodný i pro vegany.
- Pampeliškový sirup využijete na přípravu osvěžujících nápojů, salátových dresinků, a každá babička navíc potvrdí jeho účinky proti kašli a nachlazení.